Hoppa till innehåll

Boplats Syd sänker köåldern för att underlätta för ungdomar

27 maj 2024

Boplats Syds styrelse har beslutat att sänka åldern för när ungdomar kan registrera sig i bostadskön, från dagen man fyller 17 år till kalenderåret man fyller 16 år. Detta gäller från och med den 4 juni 2024.

Bostadssituationen för unga i Sverige idag är utmanande och det är svårt för ungdomar att ta sig in på hyresmarknaden. Andelen unga vuxna som bor hemma hos sina föräldrar har nästan fördubblats de senaste 25 åren och majoriteten av dessa bor hemma ofrivilligt. Därför sänker nu Boplats Syd åldern för när man kan registrera sig i kön till 16 år samt ändrar till kalenderåret man fyller år så att alla ungdomar födda samma år har lika möjligheter.

- Detta är en konkret och relativt liten förändring som kan ge stor effekt på ungdomars möjlighet att hitta sin första lägenhet. Ställer man sig i kö i januari det året man fyller 16 har man minst 2 års kötid när man är 18 år och har möjlighet att söka lägenheter. Vid studenten har man nästan 3,5 år. Detta ger ungdomar helt andra förutsättningar för att hitta ett bra och tryggt hem med ett förstahandskontrakt när de är redo att flytta hemifrån, säger Anders Sjögren, VD Boplats Syd.

Under 2023 förmedlades 60 % av lägenheterna på Boplats Syd till en bostadssökande med under 3 års kötid. För en lägenhet på 1 rum och kök var den genomsnittliga kötiden 2 år, både i Malmö och regionen i stort.

- Parallellt med förändringen genomför vi en större informationskampanj riktad mot regionens unga för att öka kunskapen om hyresmarknaden. Det finns en myt om att det krävs väldigt långa kötider för att hitta en hyreslägenhet, men sanningen är att med ett par års kötid i ryggen kommer man långt den dagen man vill flytta hemifrån, säger Anders Sjögren, VD, Boplats Syd.

Om Boplats Syd

Boplats Syd är en kommunal bostadsförmedling med ett regionalt uppdrag. Bolaget är helägt av Malmö Stad och har som syfte att skapa en effektiv hyresmarknad, att främja bostadsförsörjningen och underlätta för inträde på bostadsmarknaden. Under 2023 förmedlade Boplats Syd 10 216 lägenheter från 81 hyresvärdar i 27 kommuner.

Kontakt

Anders Sjögren, VD                                                                        Emma Baugh, Kommunikatör
0734-16 00 60                                                                                 0734-16 00 68

Pressbilder

Press | Boplats Syd